Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

δεκαδικοί, μπείτε στη γραμμή... και το πρόβλημα του Παναγιώτη



αναδημοσίευση από τα ιστολόγια : α) ο μικρόκοσμος της τάξης μας και β) ποδήλατο



Οι αριθμογραμμές είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να οπτικοποιήσουμε τη σειρά και τη θέση των αριθμών, ώστε να μπορούμε να τους συγκρίνουμε εύκολα.
Όταν όμως βλέπετε δυο αριθμούς στην αριθμογραμμή να είναι πλάι-πλάι, μη νομίζετε πως δε χωρά κανένας άλλος αριθμός ανάμεσά τους!
Φανταστείτε πως η αριθμογραμμή είναι φτιαγμένη από λάστιχο και μπορούμε να την τεντώσουμε απεριόριστα. Τώρα έχετε μια καλύτερη αντίληψη!






Πόσοι αριθμοί χωρούν ανάμεσα σε δύο άλλους; Η απάντηση είναι: άπειροι!
Το μόνο που έχετε να κάνετε για να βρείτε ποιος δεκαδικός βρίσκεται ανάμεσα σε δυο άλλους στην αριθμογραμμή, είναι να προσθέσετε ένα δεκαδικό ψηφίο της επόμενης τάξης μονάδων στον πρώτο, εκτός από το μηδέν! Να, κάπως έτσι:


Το πρόβλημα του Παναγιώτη

Ο Παναγιώτης πηγαίνει τρίτη γυμνασίου. Το Πάσχα επισκέφθηκε πάλι το χωριό του αλλά διαπίστωσε ότι οι φίλοι του δε θα έρχονταν αυτήν τη φορά. Τα μόνα παιδιά που υπήρχαν πήγαιναν τετάρτη δημοτικού.

Στην αρχή στενοχωρήθηκε. Τι παρέα να κάνει με τα νιάνιαρα; Τα «μικρά» όμως του φέρονταν ωραία και τον καλούσαν στις βόλτες, στο κυνηγητό και στις διάφορες τρέλες που έκαναν. Ήταν καλά παιδιά! Άσε που είχε αρχίσει να βαριέται μόνος του…

Οι μικροί χάρηκαν που ο «μεγάλος» έγινε μέλος της παρέας τους. Ωστόσο είχε ένα πρόβλημα. Στο κρυφτό τούς έβρισκε αμέσως! Ήταν πιο ψηλός και μπορούσε να δει πιο μακριά. Δυο αγόρια και ένα κορίτσι, μάλιστα, σπάνια προλάβαιναν να κρυφτούν. Σκέφτηκε να μετράει πιο αργά ως το είκοσι, αλλά ήταν ζαβολιά. Τι να έκανε;

Πού θα έβρισκε κι άλλους αριθμούς;

Το σκέφτηκε από δω, το σκέφτηκε από κει και τότε το βρήκε: Τα Μαθηματικά! Τι στο καλό τα μαθαίνει τόσα χρόνια! Θυμήθηκε τους δεκαδικούς και χαμογέλασε από μέσα του.

Την επόμενη φόρα που ήταν να «τα φυλάξει» άρχισε να μετράει:

1, 2, 3, ..., 16, 17, 18, 19,
19 και 1...
19 και 2...
19 και 3...


Φοβήθηκε πως κάποιοι δε θα προλάβαιναν να βρουν κρυψώνα και αποφάσισε να βοηθήσει. Στο 19,9 ξεκίνησε τα εκατοστά:
19,9 και 1...
19,9 και 2...
19,9 και 3...




Τώρα είχαν κρυφτεί όλοι. Το παιχνίδι πήγαινε καλά
και ο Παναγιώτης δεν είχε κάνει καμία ζαβολιά:

Μέχρι το 20 μέτρησε!



Δεν υπάρχουν σχόλια: